Projekt umire
Home Up

[Under Construction]
CENTAR ZA POTICANJE DAROVITOSTI DJETETA


Dr. Jasna C.Lay
Founder and vicepresident,
Specialist in Gifted Education

Centar
Darovita djeca
Pamet smeta
Loši učenici?
Judita
Lovro
Projekt umire
Nova knjiga


Članak prenesen iz Vjesnika od 30.travnja/1.svibnja 2002. :

 PROJEKT PRAĆENJA I VOĐENJA DAROVITE DJECE I MLADEŽI ČEKA RASPODJELU NOVCA

Skrb za darovite - projekt koji umire?

lako je natječaj za ovogodišnje programe u zagrebačkoj tehničkoj kulturi završen još prije godinu dana, novac osiguran za to nije podijeljen ni do dan danas  /  Zajednica za tehničku kulturu zato će možda morati prestati sa svojim programom rada s darovitom djecom

 »Projekt praćenja i vođenja darovite djece i mladeži koji je pokrenut početkom 1999. godine mogao bi se ugasiti, rekla je za Vjesnik Jasna Cvetković-Lay, psihologinja pri Zagrebačkoj zajednici tehničke kulture. »Borimo se da nam projekt potpuno ne zamre, jer bez financijske potpore koje nema već pola godine, prestajemo raditi«.

Tajnica Zajednice, Gracijela Gabriel -Pukšec objasnila nam je u čemu je problem. Gradski ured za obrazovanje i šport objavio je prošle godine Natječaj za predlaganje pro-grama javnih potreba grada Zagreba u tehničkoj kulturi za 2002. godinu. Natječaj je istekao još 14. travnja 2001. ali do dana današnjega nije donesena niti jedna odluka o raspodjeli novca. Za tehničku kulturu u gradskom proračunu predviđeno za ovu godinu 9,5 milijuna kuna, a na natječaj se javilo dvostruko više udruga i institucija nego za prošlu godinu. »Do sada smo dobili sredstva samo za plaće, te dnevne, tekuće i sanitame potrebe. Tako ja, na primjer, rnoram od osobnih sredstava odvajati za tri šperploče na kojima može raditi najviše petero djece», dodala je.

Slovenija stipendira svoje darovite

»Ako znamo, primjerice, da u Sloveniji već 15 godina iznimno darovitim učenicima i studentima dodjeljuju posebne stipendije, tzv. Zoisove, onda se mi u Hrvatskoj zaista moramo zabrinuti, jer našu djecu s visokim kvocijentom inteligencije ne stimuliramo«, rekla je psihologinja Cvetković - Lay.

   »Do sada je Zoisovu stipendiju u Sloveniji primilo 7437 stipendista, dok se mi tu, u Zajednici, borimo za osnovna sredstva da bismo održali neke naše projekte, kao što je, na primjer, ljetna škola za darovitu djecu u Zvjezdamici Višnjan. Nitko tu djecu ne potiče da ostanu u znanosti».

»Otkad je ukinut svaki oblik prakse u školama, trudimo se poticati talentirane izvannastavnim programima, od modelarstva do robotike. Svaki prvi utorak u mjesecu organiziramo tribine na tu temu, želimo da ljudi postanu svjesni važnosti ovoga projekta«, čuli smo u Zajednici tehničke kulture Zagreba.

»Ako znamo da je u posljednjih deset godina Hrvatsku napustilo 130.000 mladih stručnjaka, a da je uz to dvoje od 65 djece iz našeg programa samo pronašlo fakultet u Americi, onda se vidi koliko je važno sačuvati naš program«, uvjeravala nas je Gracijela Gabriel Pukšec.

Djeca žele raditi i razvijati svoje talente, što su i pokazala u brojnim natjecanjima svojim izvanrednim rezultatima. Zajednica želi proširiti projekt na nacionalnu razinu, pokretanjem nacionalnog programa odgoja i obrazovanja darovitih i zato joj je svaki oblik podrške vrlo važan.

Ured potiče, Ured koči?

U izjavi za Vjesnik Vlado Korbar, koordinator ovog projekta i ujedno šef Odsjeka za tehničku kulturu pri Gradskom uredu za obrazovanje i šport, rekao je: »Posebna skrb o darovitoj djeci i mladima u znanosti i tehnici najvažnija je razvojna potreba grada Zagreba i Republike Hrvatske. Osobno činim sve što je u mojoj moći da u Zagrebu osnujemo poseban centar za darovite i prije dvije godine Gradski ured za obrazovanje i šport priredio je sve što je potrebno da do toga i dode. Centar bi se u početku nalazio u OŠ Tmjanska, a kasnije bi se širio i na druga mjesta, kako bi bio što dostupniji darovitoj djeci. Pripremljena je sva potrebna regulativa a u gradskom proračunu osiguran je i novac, u okviru javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Zagreba. Na žalost, sve se odvija presporo, a ravnateljica OŠ Trnjanska gospođa Marija Kovačević obavijestila me o vrlo neugodnom razgovoru što ga je ovih dana imala s novim pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje i šport, Ivicom Lazanjom. Iz razgovora kako mi ga je prenijela, dalo bi se naslutiti da se program dovodi u pitanje«, rekao je Vlado Korbar.

Ante Novak

Send mail to nadarenost@gmail.com with questions or comments .